İncirde Olası Hastalıklar

5- Meyvede Sürme, Ekşime, vb.:
Meyvelerde sürme ve ekşimeye neden olan küf ve maya gibi etmenler dişi incir meyvelerine öncelikle ilek arısı, ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri ile taşınmaktadır.


                                                     Akma ve ekşime gösteren lop incirler





               İlek arısı veya ekşilik böcekleri ile taşınan küf etmenlerinden dolayı hastalıklı bir meyve.

             İlek arısı veya ekşilik böcekleri ile taşınan küf etmenlerinden dolayı hastalıklı bir meyve

a-) Hastalık Belirtileri:
   Ekşimede meyve ağız kısmında pembe-kırmızı akıntı ve mayalanma nedeniyle ekşimsi bir koku oluşur. Meyvede kalite kaybı oluşmaktadır.
   Sürme hastalığı etmeni mantardır ve meyve içerisinde siyah toz yığını oluşumu şeklinde görülür. Kurak ve sıcak geçen mevsimlerde daha yaygın görülebilir.
b-) Mücadelesi;
  b.1-) Kültürel Mücadelesi;
  Öncelikle bu etmenlerin taşıyıcıları olan ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri ile mücadele gereklidir. Bahçe içerisinde bu böceklere yataklık yapacak meyve artıklarının imha edilmesi, bahçenin artıklardan temizlenmesi, aşırı sulama ve aşırı azotlu gübrelemeden kesinlikle kaçınılması gereklidir.
Kaynak:İncirliova İncir Araştırma Enstitüsü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNCİR PASI

İncir Çeşitleri