İncirin Tanımı ve Önemi

     
 Anavatanı doğu Akdeniz ile Güney Batı Asya olan incir bitkisinin botanik ismi "ficus carica"dır. İsmini Ege bölgesindeki antik yerleşim bölgesi "Caria"dan alan incirin Anadolu ve Ege'de binlerce yıldır var olduğu bilinmektedir. Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olan incirin Anadolu'daki kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu, Herodotos MÖ 484 yılında yazdığı yazılarda belirtmiştir. İncir;ağaç yada ağaççık olarak nitelendirilen bir bitki türünün meyvesidir.

Bu ağaç erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır.Aynı ağaç üzerinde iki cins bulunmaz.Dişi ağacın meyvesi;büyük,fazla ve lezzetli erkek ağacınki ise küçük,seyrek ve dişininki kadar lezzetli değildir.Erkek ağaç tozlaşma için gereklidir.Birçok dişi ağaç yanına bir tane erkek ağaç dikilir.Tozlaşmayı,incirin çiçek açma evresinde mazı denen böcekler yapar.Buna Kaprifikasyon denir.
       İhracatta önemli bir paya sahip olan incir,dünya sıralamasında 270.000 ton ile Türkiye birinci sıradadır.Devamında Mısır,Cezayir,Fas,İran gibi Akdeniz ülkeleri gelmektedir.Ülke ekonomisinde getiri bakımından tarım ürünleri arasında 5. yada 6.sırayı almaktadır.İhracatta kuru incirin en büyük katkısı Ege bölgesindedir.Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzaları bu bakımdan büyük öneme sahiptirler.Aydın ili, en iyi ve en güzel incir yetiştiriciliğinde ve doğal mikroklima özelliği sayesinde taze ve kuru incirin kalitesini arttırmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNCİR PASI

İncir Çeşitleri