İncir Çeşitleri
Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon
içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur. 1970-1980 yılları arasında Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesi haricinde tüm bölgeler taranarak dişi incir grubu, 1960 ‘lı yıllarda ise Aydın ve çevresi taranarak erkek incir
koleksiyonu oluşturulmuştur.
1-Taze çeşitler
Memleketimiz incirlerinde çeşitlilik daha çok taze yemeklik incir grubunda kendisini gösterir. Bu çeşitler içerisinde sarımtrak, yeşil, mor, koyu siyahımtrak, mor ve mor çizgili olmak üzere renk bakımından birbirinden ayrılanlar bulunduğu gibi şekil, tat ve aroma bakımından da çeşitler arasında büyük farklar vardır.
Taze olarak tüketilen incirlerde aranan başlıca özellikler:
٠ Meyvelerin düzgün şekilli olmalı
٠ Olgunlar toplanırken sapın dalda kalmaması
٠ Kabuğun kolay soyulması ve ağız tarafında yapışarak yırtılmaması
٠ Etinin güzel, sarı veya pembe-kırmızı olması
٠ Ne yakıcı tatlı ne de yavan denilecek şekilde az tatlı olmaması
٠ Raf ömrünün uzun olması
٠ Buruk olmaması ve çekirdeğinin az bulunmasıdır.
Taze incirlere örnek olarak Bursa Siyahı, Bardakçı, Sultan Selim, Morgüz, Yeşilgüz,
Kavak, Horasan v.b. verilebilir.
2- Kurutmalık çeşitler
Ülkemiz kurutmalık incir çeşitleri ve ekolojisi açısından dünyanın en kaliteli incirlerine sahiptir. Ege bölgesinin Sarılop ve Sarı Zeybek çeşidi, Gaziantep’in Halebi çeşitleri kurutmalık çeşitlere örnek verilebilir. Sarılop çeşidi geniş ölçüde üretimi yapılan, en iyi Büyük ve Küçük Menderes havzasında yetişen, birinci sınıf standart çeşidimiz olarak kendini göstermiş ve bütün dünyaca bilinmekte olup, hiçbir incir çeşidinin kurusu bununla boy ölçüşemez. Bu incir çeşidimiz ABD de Calimyrna adı altında California’nın Fresno bölgesinde yetiştirilmektedir.
Kurutmalık çeşitlerde aranılacak özellikler:
٠ Meyvenin ince kabuklu, kalın etli, kuru madde ve şekerce zengin olması
٠ Düzgün ve homojen kuruması
٠ Kuruma süresinin kısa olması
٠ Kuruduğu zaman kabuğu kararmayıp aksine açık renk alması
٠ Kabuk inceliğini muhafaza etmesi
٠ Meyvenin iri, yumuşak ve ballı olması
٠ Çekirdek miktarının az olmasıdır.
3-İlek İncirleri
Bu incir grubu Ficus carica L. türünün erkek kültür incirleridir. Bunlar dişi incirlerin döllenmesi amacıyla yetiştirilmektedir. Erkek incirlerin dişi incir bahçelerinde yetiştirilmesi uygun değildir, kontrolsüz bir döllenme olması sebebiyle meyve kalitesi düşmektedir. Bu nedenle ilek incirlerinin ayrı bir bahçede yetiştirilmesi uygundur. Ülkemiz ilek incirleri varyasyonu açısından da zengindir. Bunlara örnek Elma, Kıbrıslı, Hamza, Konkur, Ak ilek ,Kara, Kuyucak ileği v.b. verilebilir.
İlek incirlerinde aranılacak özellikler şunlardır:
٠ Düzgün şekilli olmalıdır
٠ Bol miktarda çiçek tozu vermelidir
٠ Temiz ve sağlıklı olmalıdır
٠ Yeterli sayıda ilek arıcığı bulundurmalıdır inciri
٠ Boğa, ilek, ve ebe meyve doğuşları tam olmalıdır
٠ Olgunlaşma zamanı dölleyeceği çeşitle örtüşmelidir
٠ İlek arıcığından başka zararlı barındırmamalıdır .
Kaynak:İncirliova İncir Araştırma Enstitüsü
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.