İNCİR'DE ORGANİK TARIM

         Organik Tarım;Üretimde Organik Tarım yönetmeliğine bağlı olarak kimyasal girdi kullanmadan,tüketime kadar ki tüm aşamaları kontrollü ve sertifikalı olan bir üretim şeklidir.
         Organik Tarım,toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden;çevreyi,insan,bitki ve hayvan sağlığını korumayı amaçlamaktadır.Böylece; ''hatalı uygulamalar sonucu kaybolan'' , doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik,insana ve çevreye dost üretim sistemleri sayesinde;


  •    Toprak erozyonunun önlenmesi,
  •    Su kalitesinin korunması,
  •    Enerjiden tasarruf sağlanması,
  •    Kimyasal maddelerin insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin önlenmesi,
  •    Tarım işlerinde çalışanların sağlığının korunması,
  •    Küçük üreticilerin desteklenmesi,
  •    Daha kaliteli ürün elde edilmesi,
  •    Gelecek nesillerin korunması mümkün olabilmektedir. 
          Son yıllarda başta gelişmiş ülkeler tüketicileri olmak üzere bilinçli ve sağlığını düşünen tüketicilerin,hormonsuz,genetik değişime uğramamış,tarım ilacı kullanılmamış ürünlere talebi gittikçe artmaktadır.
          Ürünün organik esas ve standartlara uygun şekilde üretilip üretilmediği yetkili kuruluşlarca denetlenip kontrol edilmekte ve bu esaslara uygun olarak yetiştirilen ürünlere bu kuruluşlarca ''sertifika'' verilmektedir.Sertifika yasal bir zorunluluktur ve bir ürün organik esaslara uygun yetiştirilmiş olsa da sertifikası bulunmadığı sürece organik olarak kabul edilmemektedir.
          Üretici organik tarım için doğrudan kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna bireysel başvuru yapabildiği gibi,organik tarım yapan firmalara da başvuruda bulunabilir.
          Organik kurallara uygun olarak üretim başladıktan sonra ürünün organik ürün olarak sertifika alabilmesi için geçiş sürecine ihtiyaç vardır.Geçiş süreci çok yıllık olan meyve ağaçlarında 3 yıldır.
          Organik meyve yetiştiriciliğini konvensiyonel yetiştiricilikten ayıran en önemli faktö; yetiştiriciliğin kapalı bir sistem içinde doğa ile uyumlu olarak yapılmasıdır.Kapalı sistem,sistem içindeki kaynakların kullanımının arttırılarak,sistem dışı girdi kullanımının minimuma indirilmesi,doğa ile uyumlu üretim ise,doğal döngülerin ve meyve ağaçlarının içsel savunma mekanizmalarının kullanılması anlamına gelmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNCİR PASI

İncirde Olası Hastalıklar