HASAT KURUTMA VE DEPOLAMA
HASAT KURUTMA VE DEPOLAMA
Taze İncir Hasadı
İncir meyvelerinde hızlı bir olgunlaşma ile hızlı bir şeker birikimi incire has bir özelliktir.Hasatla birlikte taze meyvelerdeki bu değişmeler durur.Taze meyvelerdeki bu özellik nedeniyle meyvenin hasadı tüketicinin damak zevkine göre değişmektedir.
İncir meyvelerinde hasattan sonra hangi koşullarda bekletilirse bekletilsin, olgunluk ilerlemesi söz konusu değildir.İşte bu nedenle taze incir hasadında en önemli konu meyvenin tam olgun durumda, yani yeme olgunluğunda toplanmasıdır.
Tam olgun bir incir meyvesinde;kabuk çeşidine göre kendine özgü rengini almış, parlak, esnek ve kolay soyulabilir olmalıdır.Süt salgısı kaybolmuş veya çok azalmıştır.Meyve eti tatlı, özlü ve yumuşaktır.
İç piyasa için taze incir meyveleri tam yeme olgunluğunda hasat edilirken, dış piyasa için ise yola dayanması ve tüketicinin talepleri doğrultusunda yumuşama başlamadan hasat edilir.
Hasat elle yapılır.Yüksekteki meyvelerin hasadı için çengel veya hasat merdiveni kullanılır.Taze incir meyvesi avuç içiyle ezilmeye neden olmayacak şekilde kavranıp sağa-sola döndürülerek burkma ve çekme hareketiyle daldan koparılır.koparılan meyvenin zedelenmemesi ve ezilmemesi için hasatta kova veya yayvan kaplar kullanılmalıdır.
Meyve daldan sapıyla birlikte ve kabuğu yırtılmamış olarak koparılır.Koparılan meyve, mümkün olduğunca sevk için kullanılacak esas ambalaj kabına yerleştirilmelidir.Aynı irilikte, düzgün şekilli, yarasız, beresiz incirler toplanmalıdır.
Ürün sabahın erken saatlerinde, serinlikte, güneş ve sıcağa maruz kalmadan hasat edilmelidir.Toplanan ürün kısa sürede ambalajlanıp pazara sevk edilmelidir.Ambalajlama serin ve gölge yerlerde yapılmalıdır.
Ambalaj pazarlama için çok önemlidir.Dış pazar için incirler tek sıra viyol kutularda nakledilir.İç pazar için tek veya iki sıralı tahta kasalar kullanılmalıdır ve taze incirler kasalara üst üste iki sırayı geçmeyecek şekilde dizilmelidir.
Taze İncir Hasadı
İncir meyvelerinde hızlı bir olgunlaşma ile hızlı bir şeker birikimi incire has bir özelliktir.Hasatla birlikte taze meyvelerdeki bu değişmeler durur.Taze meyvelerdeki bu özellik nedeniyle meyvenin hasadı tüketicinin damak zevkine göre değişmektedir.
İncir meyvelerinde hasattan sonra hangi koşullarda bekletilirse bekletilsin, olgunluk ilerlemesi söz konusu değildir.İşte bu nedenle taze incir hasadında en önemli konu meyvenin tam olgun durumda, yani yeme olgunluğunda toplanmasıdır.
Tam olgun bir incir meyvesinde;kabuk çeşidine göre kendine özgü rengini almış, parlak, esnek ve kolay soyulabilir olmalıdır.Süt salgısı kaybolmuş veya çok azalmıştır.Meyve eti tatlı, özlü ve yumuşaktır.
İç piyasa için taze incir meyveleri tam yeme olgunluğunda hasat edilirken, dış piyasa için ise yola dayanması ve tüketicinin talepleri doğrultusunda yumuşama başlamadan hasat edilir.
Hasat elle yapılır.Yüksekteki meyvelerin hasadı için çengel veya hasat merdiveni kullanılır.Taze incir meyvesi avuç içiyle ezilmeye neden olmayacak şekilde kavranıp sağa-sola döndürülerek burkma ve çekme hareketiyle daldan koparılır.koparılan meyvenin zedelenmemesi ve ezilmemesi için hasatta kova veya yayvan kaplar kullanılmalıdır.
Meyve daldan sapıyla birlikte ve kabuğu yırtılmamış olarak koparılır.Koparılan meyve, mümkün olduğunca sevk için kullanılacak esas ambalaj kabına yerleştirilmelidir.Aynı irilikte, düzgün şekilli, yarasız, beresiz incirler toplanmalıdır.
Ürün sabahın erken saatlerinde, serinlikte, güneş ve sıcağa maruz kalmadan hasat edilmelidir.Toplanan ürün kısa sürede ambalajlanıp pazara sevk edilmelidir.Ambalajlama serin ve gölge yerlerde yapılmalıdır.
Ambalaj pazarlama için çok önemlidir.Dış pazar için incirler tek sıra viyol kutularda nakledilir.İç pazar için tek veya iki sıralı tahta kasalar kullanılmalıdır ve taze incirler kasalara üst üste iki sırayı geçmeyecek şekilde dizilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.