ORGANİK TARIMA BAŞLAMA !!!
10.06.2005 tarih ve 25841 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Organik Tarımın Esasları Ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe'' göre, organik tarıma başlamak için yapılması gerekli işlemler şunlardır.
1. Organik tarım faaliyetinde bulunmak isteyen üretici,kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurur.
Gerekli bilgi ve belgeler;
*Üretici kimlik bilgi ve belgeleri,
*Arazi veya işletmenin yeri ve konumu,
*Araziye ait kroki,
* Arazinin aitlik bilgi ve belgeleri,
* Gıda işleyen işyeri ise ''Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi'',''Üretim İzin Belgesi''.
2. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu,başvuruda bulunan müteşebbisin organik tarım metoduyla üretime başlayıp başlayamayacağına karar verir.
3. Organik tarıma başlaması uygun bulunan müteşebbis,başvurduğu kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu ile sözleşme yapar.Müteşebbis,organik tarım faaliyetini bireysel olarak yapabildiği gibi,üretici grubu ile de yapabilir.Bu durumda, müteşebbis üretici grubu adına kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu ile sözleşme yapar.Müteşebbis,aracı tüccar,depolama,işleme ve benzeri fason hizmetleri yaptırdığı gerçek ve tüzel kişi ile de sözleşme yapar.
4. Yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme imzalamış olan,orman ve doğal alanlardan ürün toplayacak müteşebbis,ürün toplamadan önce, bu alanların mülkiyetinin veya kullanma hakkının ait olduğu makamdan yazılı izin alır.Söz konusu alanlardan toplanan ürünler için geçiş süreci,alanın özelliğine göre,yetkilendirilmiş kuruluş tarafından belirlenir.
5. Yetkilendirilmiş kuruluş,her bir üretim aşaması için, ayrı ayrı sözleşme yapabileceği gibi,her faaliyeti ayrı ayrı belirtmek kaydıyla tek bir sözleşme de yapabilir.
1. Organik tarım faaliyetinde bulunmak isteyen üretici,kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurur.
Gerekli bilgi ve belgeler;
*Üretici kimlik bilgi ve belgeleri,
*Arazi veya işletmenin yeri ve konumu,
*Araziye ait kroki,
* Arazinin aitlik bilgi ve belgeleri,
* Gıda işleyen işyeri ise ''Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi'',''Üretim İzin Belgesi''.
2. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu,başvuruda bulunan müteşebbisin organik tarım metoduyla üretime başlayıp başlayamayacağına karar verir.
3. Organik tarıma başlaması uygun bulunan müteşebbis,başvurduğu kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu ile sözleşme yapar.Müteşebbis,organik tarım faaliyetini bireysel olarak yapabildiği gibi,üretici grubu ile de yapabilir.Bu durumda, müteşebbis üretici grubu adına kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu ile sözleşme yapar.Müteşebbis,aracı tüccar,depolama,işleme ve benzeri fason hizmetleri yaptırdığı gerçek ve tüzel kişi ile de sözleşme yapar.
4. Yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme imzalamış olan,orman ve doğal alanlardan ürün toplayacak müteşebbis,ürün toplamadan önce, bu alanların mülkiyetinin veya kullanma hakkının ait olduğu makamdan yazılı izin alır.Söz konusu alanlardan toplanan ürünler için geçiş süreci,alanın özelliğine göre,yetkilendirilmiş kuruluş tarafından belirlenir.
5. Yetkilendirilmiş kuruluş,her bir üretim aşaması için, ayrı ayrı sözleşme yapabileceği gibi,her faaliyeti ayrı ayrı belirtmek kaydıyla tek bir sözleşme de yapabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.