ORGANİK İNCİR YETİŞTİRİCİLİĞİ


      Organik incir yetiştiriciliğinde  ağaçların erken verime yatmaları, her yıl düzenli ürün alınması ve pazarlanması,birim alan başına verimin arttırılması,bakım işlemlerinin daha düşük maliyetle yapılabilmesi,hastalık ve zararlılara karşı kullanılacak organik esaslara dayalı girdilerin kolayca ve ucuza sağlanabilmesi,sağlıklı ürün alırken görsel kalitenin de korunabilmesi,tüm üretim maliyetlerinin düşük seviyelerde tutulabilmesi ve pazarlama etkinliğinin arttırılması gibi temel esaslar da göz ardı edilmemelidir.

      İncir yetiştiriciliği üretim materyalinin temini ile başlamakta bahçenin kurulması sonrasında her yıl yapılacak bakım işlemleri ve hasat süreçlerini kapsamaktadır.Ancak özellikle bahçenin kurulması öncesinde dikkate alınması gereken bir çok önemli nokta mevcuttur ve bu süreç bir dizi karar verme aşamalarını içermektedir.Bu aşamada üreticinin incelemesi gereken tüm faktörler şu şekilde sıralanabilir.

      * Çeşit seçimi
      * Arazi seçimi
      * Budama ve terbiye sistemi seçimi
      * Fidan temini
      * Erozyon kontrolü
      * Çevre yönetimi
      * Arazinin hazırlanması Fidan dikimi
      * Organik uygulamalar
      * Hasat ve hasat sonrası
      * Pazar
      * Pazar istekleri
   
         Organik uygulamalar olarak ise aşağıdaki tüm işlemler akla gelmelidir.

       * Minimum toprak işleme
       * Ara bitki yetiştiriciliği
       * Örtü bitkisi kullanımı
       * Organik gübre
       * Kompost
       * Yeşil gübre
       * Malçlama
       * Hastalık ve zararlılarla mücadele
       * Yabancı ot yönetimi
           Organik incir üretimini geleneksel üretimden ayıran bazı uygulamaların dışında çok büyük farklılıklar bulunmamaktadır.Özellikle toprak işleme, gübreleme hastalık ve zararlılarla mücadelede uyulması gereken kurallar vardır.
https://inciragasi.blogspot.com.tr/p/incir-cesitleri_29.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNCİR PASI

İncirde Olası Hastalıklar