AFLATOKSİN NEDİR?

        Aflatoksin,Mısır başta olmak üzere tahıllar,yer fıstığı, kabuklu meyveler, hayvan yemleri gibi depolanan ürünlerle yapılan gıdalara bulaşan küflerin(Aspergilus flavus,Aspergilus parasiticus) ve diğer bazı Aspergilus türlerinin oluşturduğu,insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan maddelerdir.



        Aflatoksine neden olan küfler meyve yüzeyine ve içine havadan ve toprak yüzeyinden gelerek yerleşir.Artan ürün nemi ve ortam sıcaklığı küfün toksin oluşturmaya başlamasına neden olur.Bitki gelişimi boyunca uygun olmayan kültürel işlemler, hasat dönemi ve depolamada yapılan hatalar toksin oluşumu için uygun şartların meydana gelmesine neden olur.Şu anda incir ihracatında en büyük sorunlardan biridir.Bu açıdan iyi tarım uygulamaları ile aflatoksin  riskinin azaltılması için kritik dönemlerde alınması gereken önlemler bilinmelidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNCİR PASI

İncirde Olası Hastalıklar