İncir'de İyi Tarım Uygulamaları
İncir ağacı toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir.Ancak, kuru incir kalitesi söz konusu olduğunda iklim istekleri gibi toprak istekleri de seçici olur.Taban suyu yüksek olmayan, derin
(1-1.5 m), alüvyal, kumlu-killi, yeterli organik materyal,potasyum ve kirece sahip topraklar ister.Toprak reaksiyonu yönünden pH 6.0-7.8 olan nötr veya nötre yakın topraklar uygundur.Toprak tuzluluğuna dayanıklılığı çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte genelde düşüktür.
Kuru incir üretimi yapılması düşünülen bir alana karar vermeden önce bu bölgede toprak yanında önemli bazı özel iklim isteklerinin karşılanması gerektiği unutulmamalıdır.Mevcut toprağın özelliklerinin bilinmesi, önemli fakat tek başına yeterli değildir.Ticari olarak kurutmalık incir yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör, oradaki hakim rüzgarlar ile bunların taşıdığı nem ve sıcaklık özellikleridir.Menderes havzasında kuzeyden esen ve "gümüşkanat" adı verilen poyraz, incirlerin olgunlaşması ve kuruması için çok önemlidir ve öğleden önce eser.Meyvenin irileşmesi ve ince kabuklu olmasında rol oynayan öğleden sonra batıdan esen nemli deniz rüzgarına "imbat" ismi verilir.Bu iki rüzgarın nöbetleşe esmesi arzu edilir ve ticari olarak kurutma amacıyla kaliteli ürün elde etmek için böyle bölgeler tercih edilir.,
Sıcaklık, yağış ve toprak istekleri karşılanmış olsa bile yetiştirme sezonundaki yüksek nem, incirin kurumasını geciktirerek ciddi kalite kayıplarının yaşanmasına ve aflatoksin riskinin artmasına sebep olur.Bölgede çok kuru bir havanın hakim olması kuruyan meyvenin çok kalın kabuklu ve dokusunun sert olmasına neden olur.Sofralık taze incir yetiştiriciliğinde ise karşılanması gereken iklim istekleri kurutmalıkta olduğu kadar sınırlayıcı değildir.Sıcaklık ve yağış isteğinin karşılandığı her yerde yetiştiriciliği yapılabilir.
(1-1.5 m), alüvyal, kumlu-killi, yeterli organik materyal,potasyum ve kirece sahip topraklar ister.Toprak reaksiyonu yönünden pH 6.0-7.8 olan nötr veya nötre yakın topraklar uygundur.Toprak tuzluluğuna dayanıklılığı çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte genelde düşüktür.
Kuru incir üretimi yapılması düşünülen bir alana karar vermeden önce bu bölgede toprak yanında önemli bazı özel iklim isteklerinin karşılanması gerektiği unutulmamalıdır.Mevcut toprağın özelliklerinin bilinmesi, önemli fakat tek başına yeterli değildir.Ticari olarak kurutmalık incir yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör, oradaki hakim rüzgarlar ile bunların taşıdığı nem ve sıcaklık özellikleridir.Menderes havzasında kuzeyden esen ve "gümüşkanat" adı verilen poyraz, incirlerin olgunlaşması ve kuruması için çok önemlidir ve öğleden önce eser.Meyvenin irileşmesi ve ince kabuklu olmasında rol oynayan öğleden sonra batıdan esen nemli deniz rüzgarına "imbat" ismi verilir.Bu iki rüzgarın nöbetleşe esmesi arzu edilir ve ticari olarak kurutma amacıyla kaliteli ürün elde etmek için böyle bölgeler tercih edilir.,
Sıcaklık, yağış ve toprak istekleri karşılanmış olsa bile yetiştirme sezonundaki yüksek nem, incirin kurumasını geciktirerek ciddi kalite kayıplarının yaşanmasına ve aflatoksin riskinin artmasına sebep olur.Bölgede çok kuru bir havanın hakim olması kuruyan meyvenin çok kalın kabuklu ve dokusunun sert olmasına neden olur.Sofralık taze incir yetiştiriciliğinde ise karşılanması gereken iklim istekleri kurutmalıkta olduğu kadar sınırlayıcı değildir.Sıcaklık ve yağış isteğinin karşılandığı her yerde yetiştiriciliği yapılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.