Kuru İncir Hasadı-2
İncirliova İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından 2006-2008 yıllarında yapılan bir çalışmada, branda üzerinden yapılan hasatlarda hasat süresinin konvansiyonel sisteme göre %50 kısaldığı ve daha temiz kaliteli incir elde edildiği tespit edilmiştir. Aflatoksin oluşumunun tamamen önlenemediği fakat konvansiyonel sisteme göre daha düşük seviyelerde olduğu saptanmıştır.
Yeterince kurumayan incir kerevetten alınmamalıdır.Sergiye konmadan önce %30-50 nem içeren incirler sergide %20-22 neme kadar kurutulmalıdır.
Sergiden incir toplama işlemi sabah serin saatlerde yapılmalıdır.Aksi taktirde sıcakta yumuşayan
incirlerin yeterince kuruyup kurumadığını anlamak zorlaşır.
Sergiden kuru incir alma işlemi, bu işte deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.Bu işlemin sürekli aynı kişiler tarafından yapılmasında yarar vardır veya bahçe sahibi tarafından eğitim verilmelidir.Geceleri kerevetlerin üstü mutlaka kapatılmalı ve terleme yapmasını engellemek için sabah erken saatlerde hemen açılmalıdır.
En ideal olan sergi alanı dışarıdan zararlıların bulaşmasını engelleyen ancak yeterince havalanmayı sağlayabilen iki tarafı file veya telle örtülmüş plastik tüneller altındadır.(Şekil:8a ve 8b).Bu tünellerde kuruma süresi 3 güne kadar düşer ve temiz, daha açık renkli kuru incirler elde edilir.
İncirlerin daldan buruk halde elle hasat edilerek güneş kolektöründe veya kapalı tünel kurutucularda kurutulması ile kısa sürede temiz ürün elde edilmektedir.(Şekil:9)
İncirliova İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafındanyapılan bir açıklamada,güneş kolektörlü sistemde kurutmanın açıkta kurutmaya göre 3 gün erkencilik sağladığı, hurda oranının azaldığı ve daha kaliteli incir elde edildiği tespit edilmiştir.
İncir seçme işlemi kesinlikle geceleri ışık altında yapılmamalıdır.İncir kurtlarının çoğalmasına sebep olan kelebekler geceleri ışığa doğru uçarlar.
Toprağın üzerinde çürüyen meyveler ve kalıntılar aflatoksin oluşturan küflere yataklık yaptığı için toplanıp bahçe dışında imha edilmelidir.
Not: Bloğumdaki incir ile ilgili yazıların ve görsellerin bir çoğu http://arastirma.tarim.gov.tr/incir sitesinden alınmıştır.İncirliova incir araştırma enstitüsü Aydın ili ve çevre köylerinin incir üretimindeki katkısını, verdiği destek ve eğitimlerle göstermektedir.
Yeterince kurumayan incir kerevetten alınmamalıdır.Sergiye konmadan önce %30-50 nem içeren incirler sergide %20-22 neme kadar kurutulmalıdır.
Sergiden incir toplama işlemi sabah serin saatlerde yapılmalıdır.Aksi taktirde sıcakta yumuşayan
incirlerin yeterince kuruyup kurumadığını anlamak zorlaşır.
Sergiden kuru incir alma işlemi, bu işte deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.Bu işlemin sürekli aynı kişiler tarafından yapılmasında yarar vardır veya bahçe sahibi tarafından eğitim verilmelidir.Geceleri kerevetlerin üstü mutlaka kapatılmalı ve terleme yapmasını engellemek için sabah erken saatlerde hemen açılmalıdır.
En ideal olan sergi alanı dışarıdan zararlıların bulaşmasını engelleyen ancak yeterince havalanmayı sağlayabilen iki tarafı file veya telle örtülmüş plastik tüneller altındadır.(Şekil:8a ve 8b).Bu tünellerde kuruma süresi 3 güne kadar düşer ve temiz, daha açık renkli kuru incirler elde edilir.
İncirlerin daldan buruk halde elle hasat edilerek güneş kolektöründe veya kapalı tünel kurutucularda kurutulması ile kısa sürede temiz ürün elde edilmektedir.(Şekil:9)
İncirliova İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafındanyapılan bir açıklamada,güneş kolektörlü sistemde kurutmanın açıkta kurutmaya göre 3 gün erkencilik sağladığı, hurda oranının azaldığı ve daha kaliteli incir elde edildiği tespit edilmiştir.
İncir seçme işlemi kesinlikle geceleri ışık altında yapılmamalıdır.İncir kurtlarının çoğalmasına sebep olan kelebekler geceleri ışığa doğru uçarlar.
Toprağın üzerinde çürüyen meyveler ve kalıntılar aflatoksin oluşturan küflere yataklık yaptığı için toplanıp bahçe dışında imha edilmelidir.
Not: Bloğumdaki incir ile ilgili yazıların ve görsellerin bir çoğu http://arastirma.tarim.gov.tr/incir sitesinden alınmıştır.İncirliova incir araştırma enstitüsü Aydın ili ve çevre köylerinin incir üretimindeki katkısını, verdiği destek ve eğitimlerle göstermektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.