İncir'de İyi Tarım Uygulamaları
5-Budama
a) Şekil Budaması:
Sarılop incir çeşidi,meyvesini o yıl gelişen dallarda oluşturur. Ayrıca çeşit özelliği sebebiyle dalları sarkma eğilimindedir. Yanlış budamalar sonucu ilk yıllarda dik çatı oluşturulamazsa daha sonraki yıllarda dal ve meyvelerde güneş yanıkları ortaya çıkmakta, verim ve kalite düşmektedir.
Güneş yanıklığından etkilenen bu meyvelerde aflatoksin oluşum riski artmaktadır.
Özellikle fidan dikiminden itibaren ilk 3 yıl şekil budamasına gerekli önem verilmelidir.(Şekil 4) Fidan dikiminde 75-100 cm'den fidanın tepesi (tepe tomurcuğu) alınmalı ve ve daha sonra gelişen sürgünlerden farklı yönde ve kuvvetli olan 3-4 adedi bırakılarak uçları 25-30 cm den kesilir.Bu sistem 3 sene boyunca devam eder.(Şekil 5)
a) Şekil Budaması:
Sarılop incir çeşidi,meyvesini o yıl gelişen dallarda oluşturur. Ayrıca çeşit özelliği sebebiyle dalları sarkma eğilimindedir. Yanlış budamalar sonucu ilk yıllarda dik çatı oluşturulamazsa daha sonraki yıllarda dal ve meyvelerde güneş yanıkları ortaya çıkmakta, verim ve kalite düşmektedir.
Güneş yanıklığından etkilenen bu meyvelerde aflatoksin oluşum riski artmaktadır.
Özellikle fidan dikiminden itibaren ilk 3 yıl şekil budamasına gerekli önem verilmelidir.(Şekil 4) Fidan dikiminde 75-100 cm'den fidanın tepesi (tepe tomurcuğu) alınmalı ve ve daha sonra gelişen sürgünlerden farklı yönde ve kuvvetli olan 3-4 adedi bırakılarak uçları 25-30 cm den kesilir.Bu sistem 3 sene boyunca devam eder.(Şekil 5)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.