Kuru İncir Hasadı
Kuru incirde hasat,ağaç üzerinde buruklaşarak kendiliğinden toprak yüzeyine yada ağaç altına serilen germelerle buraya düşen kuru meyvelerin yerden toplanarak denge nemine ulaşana kadar kerevetlerde kurutulması ile olur. %30-50 içeriğine sahip olarak yere düşen buruk incirler %20-22 nem içeriğine sahip olana kadar kerevetlerde kurutulmalıdır.(Şekil 4 ve 5)
* Kullanılan toplama kapları ve kerevetler,ürüne zarar vermeyen yapıda ve temiz olmalıdır.Henüz buruk ve yüksek oranda su içeren incirlerin zedelenmesi ve/veya küflerin bulaşması kaliteyi düşürerek aflatoksin riskini arttırmaktadır.
* Sık hasat yapılmalı, incirler mümkün olduğunca toprak üzerinde bırakılmamalıdır.
* Hurda ve bulaşık incirler ayrı kaplara toplanmalı,ayrı alanda kurutulmalı ve depolanmalıdır.
* Hasadın sırıklama ve tırnaklama ile tam olarak buruklaşma olmadan yapılması, kerevette kuruma süresini uzatır.Bu şekilde hasat edilen meyvelerin rengi depolama süresince kararır ve kalite kaybı gözlenir.(Şekil 6)
* Ürünün toprakla temasını önlemek için mümkünse buruk meyvelerin toprak yüzeyine değil tercihen filelerin (Şekil 7) üzerine düşmesi sağlanır.
* Kullanılan toplama kapları ve kerevetler,ürüne zarar vermeyen yapıda ve temiz olmalıdır.Henüz buruk ve yüksek oranda su içeren incirlerin zedelenmesi ve/veya küflerin bulaşması kaliteyi düşürerek aflatoksin riskini arttırmaktadır.
* Sık hasat yapılmalı, incirler mümkün olduğunca toprak üzerinde bırakılmamalıdır.
* Hurda ve bulaşık incirler ayrı kaplara toplanmalı,ayrı alanda kurutulmalı ve depolanmalıdır.
* Hasadın sırıklama ve tırnaklama ile tam olarak buruklaşma olmadan yapılması, kerevette kuruma süresini uzatır.Bu şekilde hasat edilen meyvelerin rengi depolama süresince kararır ve kalite kaybı gözlenir.(Şekil 6)
* Ürünün toprakla temasını önlemek için mümkünse buruk meyvelerin toprak yüzeyine değil tercihen filelerin (Şekil 7) üzerine düşmesi sağlanır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.