Kuru İncir Hasadı

              Kuru incirde hasat,ağaç üzerinde buruklaşarak kendiliğinden toprak yüzeyine yada ağaç altına serilen germelerle buraya düşen kuru meyvelerin yerden toplanarak denge nemine ulaşana kadar kerevetlerde kurutulması ile olur. %30-50 içeriğine sahip olarak yere düşen buruk incirler %20-22 nem içeriğine sahip olana kadar kerevetlerde kurutulmalıdır.(Şekil 4 ve 5)


     
        * Kullanılan toplama kapları ve kerevetler,ürüne zarar vermeyen yapıda ve temiz olmalıdır.Henüz buruk ve yüksek oranda su içeren incirlerin zedelenmesi ve/veya küflerin bulaşması kaliteyi düşürerek aflatoksin riskini arttırmaktadır.

        
        * Sık hasat yapılmalı, incirler mümkün olduğunca toprak üzerinde bırakılmamalıdır.

        * Hurda ve bulaşık incirler ayrı kaplara toplanmalı,ayrı alanda kurutulmalı ve depolanmalıdır.

         Hasadın sırıklama ve tırnaklama ile tam olarak buruklaşma olmadan yapılması, kerevette kuruma süresini uzatır.Bu şekilde hasat edilen meyvelerin rengi depolama süresince kararır ve kalite kaybı gözlenir.(Şekil 6)


        * Ürünün toprakla temasını önlemek için mümkünse buruk meyvelerin toprak yüzeyine değil tercihen filelerin (Şekil 7) üzerine düşmesi sağlanır.


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNCİR PASI

İncirde Olası Hastalıklar